- De Chinese overheid is bezorgd over de vertraging van de economische groei: de centrale bank verlaagt daarom de beleidsrente.
- China hanteert een beleid van strenge lockdowns om corona-uitbraken te beteugelen, maar dat zorgt wel voor ontregeling van de economie.
- Daarnaast kwakkelt de vastgoedsector, onder meer door een dreigend faillissement van vastgoedreus Evergrande.
- Lees ook: Geplaagde Chinese vastgoedreus Evergrande neemt het op tegen Tesla en bouwt zijn eerste elektrische auto
De centrale bank van China heeft maandag voor het eerst in bijna twee jaar het belangrijkste rentetarief verlaagd. Met de stap hoopt de Chinese Volksbank het economisch herstel dat aan kracht verliest door herhaalde virusuitbraken in het land aan te jagen.
De verlaging met 0,1 procentpunt werd aangekondigd kort voordat uit gegevens van de Chinese overheid bleek dat het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal van 2021 met 4 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat was hoger dan de stijging van ruim 3 procent die economen hadden verwacht, maar langzamer dan de groei van 4,9 procent in de voorgaande drie maanden.
Sinds het eerste kwartaal van 2021 is de Chinese economie in een neerwaartse beweging terecht gekomen, met afnemende groei.
source: tradingeconomics.com
In heel 2021 groeide de op één na grootste economie ter wereld met 8,1 procent. Economen hadden gerekend op een groei van 8,4 procent. De groei lag wel ruim boven de doelstelling van de Chinese overheid van meer dan 6 procent.
Een groot deel van de groei vond plaats in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft en vooral richting het einde van het jaar worstelde China met een golf van lokale virusuitbraken en een steeds verder inzakkende vastgoedmarkt, veroorzaakt door de schuldproblemen van het Chinese vastgoedconcern Evergrande.
Renteverlaging in China
De centrale bank van China verlaagde de rente op eenjarige leningen van 2,95 procent tot 2,85 procent. Het was de eerste verlaging sinds april 2020 tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. De stap is een duidelijk signaal van de autoriteiten dat de vooruitzichten voor dit jaar onzeker blijven.
Het herstel in de afgelopen maanden werd gedeeltelijk belemmerd door een reeks virusuitbraken, waarbij de autoriteiten de inwoners van miljoenensteden in China opnieuw strikte en ingrijpende beperkingen oplegden, waardoor de vraag van de consument werd geraakt.
Lees ook: Strenge lockdown in Nederland? Zo keihard zijn de maatregelen in de Chinese stad Xi’an
De groei van de Chinese winkelverkopen in december vertraagde dan ook sterk tot 1,7 procent, van 3,9 procent in november.
De industriële productie nam in december volgens officiële gegevens met 4,3 procent toe. Dat was wel sterker dan verwacht. Over het hele jaar groeide de industriële productie met 9,6 procent.
Geboortecijfer China op nieuw dieptepunt
Voor de lange termijn kampt China met een grote demografische uitdaging. Het vergrijst in hoog tempo, waardoor de beroepsbevolking relatief kleiner wordt in verhouding tot de groep ouderen die niet meer deelnemen aan het arbeidsproces.
Dit heeft mede te maken met de erfenis van de Chinese een-kind-politiek uit de vorige eeuw. In 2015 werd een einde gemaakt aan de een-kind-politiek. Dit beleid, dat in 1979 werd ingevoerd, hield in dat ieder stel maar één kind mocht krijgen.
Het Chinese nationale bureau voor statistiek meldde maandag dat het geboortecijfer in het land vorig jaar naar een nieuw dieptepunt gezakt. In 2021 werden er per 1000 mensen 7,52 geboorten geregistreerd. In totaal werden er vorig jaar ruim 10,6 miljoen mensen geboren in China.
In 2020 registreerde China nog 8,52 geboorten per 1000 mensen en in 2019 ging het om 10,41 geboorten.
Sinds 2020 mogen stellen zelfs drie kinderen krijgen. Vooralsnog heeft dit echter niet geleid tot de gehoopte babyboom. Analisten vrezen dat de snelle vergrijzing tot grote economische problemen in China kan leiden.